Zaćmienie lipca 2019: Jak zobaczyć niesamowite całkowite zaćmienie Słońca w przyszłym tygodniu | Nauka | Aktualności

Zaćmienie lipca 2019: Jak zobaczyć niesamowite całkowite zaćmienie Słońca w przyszłym tygodniu | Nauka | Aktualności

[ad_1]

Słońce pojawi się nad Oceanem Spokojnym i częściami Ameryki Południowej w przyszłym tygodniu. Kiedy to się stanie, Księżyc przejdzie bezpośrednio przed Słońcem, zasłaniając go przez kilka minut. Agencja kosmiczna NASA szacuje, że zaćmienie Słońca będzie trwało ponad cztery minuty, co czyni go dwukrotnie dłuższym niż zaćmienie Słońca w sierpniu 2017 roku. Przeczytaj poniżej, aby dowiedzieć się, kiedy szczyty zaćmienia, gdzie będą widoczne i jak możesz je zobaczyć osobiście.

Kiedy następuje zaćmienie słońca w lipcu?

Zaćmienie Słońca osiągnie szczyt wieczorem we wtorek, 2 lipca, czasu uniwersalnego.

Według , zaćmienie osiągnie moment największej totalności około godziny 8:24 czasu brytyjskiego lub 7.24pm czasu UTC.

Gdy tak się stanie, zaćmienie będzie w punkcie, w którym Księżyc całkowicie zasłania Słońce.

Niestety, tym razem zaćmienie nie będzie widoczne z Wielkiej Brytanii.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Gdzie będzie widoczne zaćmienie w przyszłym tygodniu?

Całość Eclipse będzie widoczna we wtorek nad częściami Ameryki Południowej i Oceanu Spokojnego.

Kraje, w których najlepiej widać zaćmienie to Argentyna i Chile, które dostrzegą całość.

Inne kraje, takie jak Peru, Boliwia, Ekwador, Urugwaj i Paragwaj, zobaczą częściowe zaćmienie Słońca.

Niektóre zaćmienia powinny być również widoczne z części Brazylii, Kolumbii, Panamy i Wenezueli.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Jak zobaczyć całkowite zaćmienie Słońca:

Najważniejszą rzeczą do zapamiętania jest to, aby nigdy nie patrzeć bezpośrednio na zaćmione Słońce bez odpowiedniej ochrony oczu.

NASA powiedziała: „Możesz zobaczyć Słońce i zaćmienie za pomocą specjalnych okularów zaćmienia.

„Nigdy nie patrz bezpośrednio na Słońce bez odpowiednich okularów.

„Regularne okulary przeciwsłoneczne nie są bezpieczne, aby zobaczyć zaćmienie.”

Jeśli chcesz, aby zaćmienie się rozwijało, ale nie będzie w Ameryce Południowej w przyszłym tygodniu, możesz dostroić się do jednego z wielu zaćmień na żywo dostępnych w ciągu dnia.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Na przykład automatyczna usługa teleskopu Slooh będzie transmitować zaćmienie na żywo z obserwatoriów w Chile i Argentynie.

Strumień rozpocznie się 2 lipca o godzinie 20.15 BST (19.15 UTC, 15.15 EDT, 12.15 PDT).

Astronom z Slooh, dr Paige Godfrey, powiedział: „Zaćmienie 2 lipca to pierwsze całkowite zaćmienie Słońca od czasu Transcontinental Total Solar Eclipse latem 2017 roku.

„To było prawie dwa lata temu, a ludzie nadal mówią o tym jako o największym wydarzeniu niebiańskim w ich życiu.

„To wydarzenie miało trwały efekt, który zwiększył emocje wielu z nich”.

[ad_2]

Source link