Ostrzeżenie Netflix: użytkownicy celujący w nowe oszustwo – oto, jak możesz chronić swoje konto

Ostrzeżenie Netflix: użytkownicy celujący w nowe oszustwo - oto, jak możesz chronić swoje konto

[ad_1]

Liczba z Netflix klienci podobno otrzymali wiadomość e-mail z prośbą o zaktualizowanie swoich danych osobowych z powodu „błędu” na koncie.

Według The Irish Sun brzmiał on: „Drogi kliencie, podczas regularnych procesów konserwacji i weryfikacji wykryliśmy błąd na Twoim koncie.

„Jeśli informacje o Twoim koncie nie zostaną zaktualizowane w ciągu 24 godzin, Twoja możliwość dostępu do konta zostanie ograniczona”.

W odpowiedzi Netflix nalegał, aby „nigdy nie prosił o podanie danych osobowych w wiadomości e-mail”, a iterowani klienci powinni zignorować taką wiadomość, jeśli ją otrzymają.

Serwis strumieniowy powiedział: „Oszustwa phishingowe są niestety bardzo powszechne i często wykorzystują znane marki.

„Internauci powinni zawsze zachować ostrożność, gdy otrzymają wiadomość e-mail z danymi osobowymi lub danymi karty kredytowej.

„Phishing to próba pozyskania Twoich danych osobowych przez udawanie, że reprezentujesz witrynę lub firmę, której ufasz online.

„Phisherzy dołożą wszelkich starań, aby przejąć Twoje konto lub ukraść dane osobowe”.

Netflix również powiedział Irlandzkie Słońce że te phishing mogą tworzyć „fałszywe strony internetowe”, które są bardzo podobne do strony internetowej usługi, aby oszukać użytkowników.

Firma kontynuowała: „Mogą tworzyć fałszywe strony internetowe, które wyglądają jak Netflix, lub wysyłać oficjalnie wyglądające (ale fałszywe) wiadomości e-mail z prośbą o podanie danych osobowych.

„Netflix nigdy nie poprosi o podanie danych osobowych w wiadomości e-mail.

„Obejmuje to: Informacje o płatnościach (numer karty kredytowej, numer karty debetowej, rachunek polecenia zapłaty, kod PIN itp.).

„Numer ubezpieczenia społecznego lub numer identyfikacji podatkowej. Hasło do konta.”

Netflix chciał również dać klientom kilka wskazówek dotyczących wykrywania oszustw typu phishing.

Serwis poradził klientom, aby zatrzymali się nad linkiem w wiadomości e-mail, aby zobaczyć, na przykład, gdzie będą pobierać użytkowników.

Firma poinformowała także The Irish Sun: „Zachowaj ostrożność, jeśli otrzymasz wiadomość e-mail z prośbą o podanie tych lub innych danych osobowych.

„Jeśli nie masz pewności co do linku w wiadomości e-mail, zawsze możesz umieścić wskaźnik myszy nad linkiem, aby zobaczyć, gdzie się on znajduje (zobaczysz prawdziwy, połączony adres internetowy na dole większości przeglądarek).”

Jake Moore, ekspert ds. Bezpieczeństwa cybernetycznego w firmie ESET zajmującej się bezpieczeństwem internetowym, omówił również szereg „znaków ostrzegawczych”, które sugerują, że e-mail jest oszustwem.

Zaznaczył: „Znaki Telltale nadal polegają na fakcie, że mówią„ Drogi kliencie ”, aby rozpocząć e-mail zamiast swojego imienia i nazwiska i próbują zaszczepić strach zagrażający ograniczonemu dostępowi do konta.

„Techniki inżynierii społecznej wykorzystują zasady perswazji, takie jak strach, aby zachęcić ludzi do robienia tego, co im się mówi, i mają znacznie większą częstotliwość kliknięć.

„Netflix i inne firmy używane przez hakerów nie zabiją Twojego konta bez przechodzenia z większą ilością danych osobowych i nigdy nie będą używać groźnych komunikatów. jeśli kiedykolwiek masz wątpliwości co do jakiejkolwiek korespondencji. ”

Oszustwo Netflix wydaje się być ograniczone do klientów w Irlandii – ten sklep nie widział żadnych doniesień o jego wpływie na tych w Wielkiej Brytanii.

[ad_2]

Source link