Czas zaćmienia Księżyca: O której godzinie następuje częściowe zaćmienie – Kiedy nadejdzie jutro Full Moon? | Nauka | Aktualności

Czas zaćmienia Księżyca: O której godzinie następuje częściowe zaćmienie - Kiedy nadejdzie jutro Full Moon? | Nauka | Aktualności

[ad_1]

Tomorrow's Full Moon to tak zwany Buck Moon – siódmy Full Moon roku w lipcu. W tym roku przyjazd Full Moon jest naznaczony dwoma wyjątkowymi wydarzeniami. Po pierwsze, częściowe zaćmienie Księżyca zasłoni przed wzrokiem części świecącej kuli. Po drugie, 16 lipca przypada na 50. rocznicę Uruchomienie misji Apollo 11.

O której jest jutro częściowe zaćmienie Księżyca?

Zaćmienie Księżyca nadejdzie w nocy we wtorek, 16 lipca, do środy 17 lipca.

Zaćmienie osiągnie szczyt wszędzie na nocnej stronie Ziemi w tym samym czasie, ale czasy będą się różnić w różnych strefach czasowych.

Kolejną rzeczą do rozważenia jest to, czy zaćmienie będzie widoczne jutro z twojej części świata.

Według agencji kosmicznej NASA zaćmienie Księżyca będzie widoczne tylko z Europy, Afryki, Bliskiego Wschodu, Azji i Australii.

Moment tzw. Maksymalnego zaćmienia – punkt środkowy – osiągnie szczyt o godzinie 22.31 BST (21.31pm UTC) we wtorek wieczorem.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Ale są też dwa etapy zaćmienia przed i za szczytem.

W sumie zaćmienie będzie trwało ponad pięć godzin w strefach pełnej widoczności.

Pierwszy etap zaćmienia, zwany zaćmieniem penumbralnym, rozpocznie się o 7,43pm BST (6,43pm UTC).

Częściowe zaćmienie, gdy Księżyc wejdzie w najciemniejszy cień Ziemi, rozpocznie się około 21.01 BST (8.01pm UTC).

Gdy Księżyc wejdzie tak daleko, jak tylko będzie mógł wejść w cień Ziemi przy maksymalnym zaćmieniu, częściowe zaćmienie zacznie się cofać.

CZYTAJ WIĘCEJ:

Częściowe zaćmienie zakończy się około północy BST (godzina dwudziesta trzecia UTC).

Ostatni etap, zaćmienie penumbralne, zakończy się około 13:17 czasu BST (godzina 12:17 czasu UTC).

Niestety, tutaj, w Wielkiej Brytanii, pierwsze dwa etapy będą się rozwijać poniżej horyzontu.

Oznacza to, że Księżyc w pełni wzejdzie zaćmiony około 9.06pm BST (8.06pm UTC), gdy oglądany jest z Londynu.

Możesz sprawdzić dokładne czasy według wchodząc tutaj do twojego miasta lub miasta.

CZYTAJ WIĘCEJ:

O której godzinie jutro będzie pełnia Księżyca?

Podczas szczytu pełni księżyca strona Księżyca zwrócona w stronę Ziemi jest w pełni oświetlona przez Księżyc.

Tutaj, w Wielkiej Brytanii, oglądany z Londynu, Księżyc w pełni osiągnie szczyt jasności podczas zaćmienia o 22.38 BST (21.38 UTC).

NASA powiedziała: „Następna pełnia księżyca odbędzie się we wtorek po południu, 16 lipca 2019 roku, pojawiając się„ naprzeciwko ”Słońca o godzinie 17:38 czasu polskiego.

„Księżyc będzie pełny przez około trzy dni w tym czasie, od poniedziałku do czwartku rano”.

[ad_2]

Source link